Basisbegeleiding
Vanuit het AM Supportteam wordt basisbegeleiding aan de jongeren geboden. Individuele basisbegeleiding betreft een korte begeleiding van lichte psychische-, ontwikkelings- en /of gedragsproblemen. Deze vorm van begeleiding richt zich op het activeren en aanbrengen van onder andere een dag- en nachtritme, het stabiliseren van de situatie (het op orde brengen en/of handhaven van de situatie, waarin de jongere zich bevindt), het bieden van ondersteuning op het gebied van dagelijkse- en praktische bezigheden (zoals het op orde brengen en houden van de financiën), (zelfstandig) wonen, participatie, stimuleren en onderhouden van sociale contacten, gezondheid en persoonlijke verzorging enzovoort.
De basisbegeleiding is bestemd voor jongeren die gedrag vertonen dat redelijk constant is en/of sprake is van lichte gedragsproblematiek. Daarmee wordt bedoeld, waarbij sprake is van beperkte regieverlies en/of beperkte gevolgen voor het dagelijks functioneren, een situatie die redelijk voorspelbaar is, het gedrag met de juiste begeleiding te handhaven is en waarbij de jongere nog redelijk inzicht heeft in de eigen situatie. Om het huidig functioneren van de jongeren te kunnen beoordelen, wordt gebruik gemaakt van informatie uit observatie. Als leidraad hiervoor wordt de Zelfredzaamheids-Matrix Jongeren gebruikt (Kamann, T., Lauriks, S., Veldkamp, C., Wit, M, 2020). De Zelfredzaamheids-Matrix Jongeren (afkorting ZRM Jongeren) is ontwikkeld om het huidige functioneren van jongeren op alle belangrijke domeinen van het leven in kaart te brengen. Middels de ZRM Jongeren wordt beoordeelt hoe zelfredzaam de jongere op dit moment is. De ZRM Jongeren is een screeninginstrument, waarmee integraal kan worden gekeken naar de specifieke situatie van de jongere, doordat alle belangrijke domeinen van het huidige functioneren aan bod komen (Kamann, T et al., 2020). Hierbij wordt gebruik gemaakt van objectieve informatie uit observatie, geen interpretatie. AM Supportteam scoort de domeinen die voor de specifieke jongere van toepassing zijn. De meest gebruikte domeinen van ZRM Jongeren zijn in bijlage 1 opgenomen. Indien noodzakelijk, worden ook de andere domeinen gescoord. AM Supportteam kan hierdoor ook bepalen of basis- en/of specialistische begeleiding, of een combinatie moet worden ingezet. Vervolgens wordt het begeleidingsplan opgesteld, het zogenoemde plan van aanpak, waarin de doelen en de methodische aanpak van de jongere worden gedefinieerd. Voor meer informatie over de Zelfredzaamheids-Matrix Jongeren kunt u het volgende document raadplegen: Klik hier
Indien vanuit het team de doelen en de aanpak (basis- of specialistische begeleiding) van de jongere nog onvoldoende duidelijk zijn, is het mogelijk om een oriëntatiefase van maximaal 3 maanden toe te wijzen. Hierdoor kan in deze fase toch basisbegeleiding worden ingezet. Gedurende deze periode moet worden vastgesteld op welke wijze de zelfregie, het sociale netwerk en de (algemene) voorzieningen het beste kunnen worden ingezet en versterkt. Vervolgens worden de doelen van de begeleiding vastgesteld en wordt de soort begeleiding (basis of gespecialiseerd, al dan niet in combinatie) gekozen.
Basisbegeleiding bestaat doorgaans een a twee begeleidingsmomenten per week dit word bepaald in overleg met de regisseur. De begeleidingsduur van de basisbegeleiding betreft 3 maanden, waarbij aan het einde van elke maand wordt geëvalueerd of basisbegeleiding en het aantal begeleidingsuren passend is, gezien de ontwikkeling(en) van de jongere afgeschaald of opgeschaald naar specialistische begeleiding, een toename in uren / maanden enzovoort. Dit vindt altijd plaats in overleg met de orthopedagoog.
AM Supportteam werkt met ervaren ambulante begeleiders, de orthopedagoog en andere betrokken professionals. De basisbegeleiding wordt uitgevoerd door professionals met minimaal mbo-3 niveau. De aansturing en het opstellen van het plan van aanpak wordt uitgevoerd door een professional met minimaal mbo-4 niveau. De basisbegeleiding vindt vrijwel altijd plaats op geplande momenten, zodat de jongere weet waar hij of zij aan toe is.