Specialistische begeleiding
AM Supportteam biedt ook specialistische begeleiding aan jongeren. Specialistische begeleiding betreft alle zorg waarvoor de jongere een indicatie nodig heeft van wijkcoaches, huisartsen of gecertificeerde instellingen, dus alle zorg die niet voorliggend is. Deze vorm van begeleiding is bestemd voor jongeren, waarbij sprake is van problemen op meerdere gebieden, zoals in het zelfstandig functioneren, wonen en participeren enzovoort. Daarbij speelt regieverlies een grote rol. Bovendien is vaak sprake van ernstige gedragsproblemen, hechtingsproblemen, passiviteit, grote complexiteit en een beperkt inzicht in de eigen problematiek. De begeleiding richt zich onder andere op de activering en het aanbrengen van een dag- en nachtstructuur, het methodisch trainen van vaardigheden en het op orde brengen en houden van de problematiek. Tijdens de specialistische begeleiding worden eerst nieuwe vaardigheden aangeleerd, waardoor toekomstige verergering van de problematiek kan worden voorkomen. Vervolgens worden het zelfstandig functioneren en de participatie van de jongeren verbeterd. Bovendien wordt verdere achteruitgang (zoveel als mogelijk) voorkomen. Specialistische begeleiding kan ook dienen als een overbrugging tot behandeling of om de jongere te motiveren om behandeling aan te nemen. Het begeleidingsplan wordt altijd afgestemd en ingezet met de goedkeuring van de ouders/verzorgers of voogd, wanneer dit noodzakelijk wordt geacht.
Om het huidig functioneren van de jongere te kunnen beoordelen, wordt ook hier gebruik gemaakt van informatie uit observatie. Voor het bepalen van concrete doelen op meerdere leefgebieden (straat, school, thuis en online) en de mate van zelfredzaamheid, wordt gebruik gemaakt van de eerder beschreven Zelfredzaamheids-Matrix Jongeren. Het gezamenlijk opstellen van het specialistische begeleidingsplan is vaak complex, vanwege de instabiele cliënt- en/of gezinssituatie. Het opstellen hiervan gebeurt bij voorkeur met behulp van de Sociale Netwerkstrategieën. Een voorwaarde voor specialistische begeleiding op individueel niveau, is dat de basisbegeleiding niet (voldoende) bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van de jongere. Maandelijks wordt geëvalueerd of de huidige begeleiding moet worden op- of afgeschaald. Dit gaat altijd in overleg met de orthopedagoog. Hierbij worden meegewogen de kans op recidive, de (positieve) vooruitgang, de mate van zelfredzaamheid en de protectieve- en belemmerende factoren. Een mogelijkheid vanuit het AM Supportteam is om de jongeren, naast de begeleidingsmomenten, te betrekken in eigen welzijnsprojecten in kader van afschalen van zorg.
Specialistische begeleiding bestaat uit drie fasen:
In de eerste fase worden de individuele doelen in samenspraak met de jongere opgesteld. De jongere krijgt wekelijks negen uur specialistische begeleiding, verdeeld over drie begeleidingsmomenten. De begeleider leert de jongere nieuwe vaardigheden, waardoor toekomstige verslechtering kan worden voorkomen.
In de tweede fase worden de begeleidingsuren stapsgewijs verminderd. De jongere wordt op deze manier uitgedaagd om steeds meer eigen verantwoordelijkheid te nemen. Bij terugval kan laagdrempelig in begeleidingsuren worden opgeschaald. Ook hier worden aan de fase 1 doelen gewerkt, alleen zal de jongere steeds meer taken zelfstandig stapsgewijs (onder begeleiding) uitvoeren.
In de derde fase heeft de jongere voldoende voortuitgang geboekt, waardoor hij of zij (voldoende) zelfredzaam is. De uren die zijn benoemd zijn een leidraad. Om maatwerk te kunnen leveren wordt op individueel niveau afgestemd op de behoeften en wensen, waardoor van deze gestelde uren kan worden afgeweken. Dit vindt altijd plaats in overleg met de orthopedagoog.
Specialistische begeleiding wordt, wegens de complexiteit en de hoge mate van instabiliteit van de situatie van de jongere, uitgevoerd door een professional op minimaal Hbo-niveau met een SKJ registratie. De specialistische begeleiding vindt plaats op geplande- en ongeplande momenten.